Mielessä kesä ja kärpäset – vai kesä ja jäätelö? Suomalaiset syövät vuosittain eniten jäätelöä henkilöä kohden koko Euroopassa. Lukema on keskimäärin jopa huikeat 14 litraa joka ikistä henkilöä kohti Suomessa, joka tarkoittaa jopa 50 000 litran pakettia päivässä. Suosituinta on kotimainen jäätelö: joka neljäs suomalainen ostaa vain suomalaista jäätelöä. Suomen suosituin jäätelömaku on vanilja, vaikka monessa muussa maassa vaniljaa itsessään ei edes lasketa viralliseksi jäätelömauksi. Korkeimmillaan jäätelön kulutus on kesällä, mutta suomalainen syö jäätelöä mihin vuodenaikaan tahansa. Mitä enemmän kesällä paistaa aurinko, sitä enemmän jäätelöä syödään. Meitä enemmän jäätelöä koko maailmassa syövät vain amerikkalaiset sekä australialaiset.

Jäätelö on suosittu kesäherkku

Suomalaiset maut puuttuvat ulkomailta

Suomessa ostetuin jäätelömaku on vanilja. Muita kestosuosikkeja ovat mansikka ja suklaa sekä päärynä, erityisesti vanhempien syöjien keskuudessa. Uudemmat ja seikkailullisemmat maut saavat myös suosiota: lakritsi ja salmiakki, marjaisat maut sekä esimerkiksi mariannejäätelö ovat kaikki nousseet suureen suosioon jäätelönpopsijoiden keskuudessa. Suomalaisten korkean laktoosi-intoleranssitilaston takia laktoositonta jäätelöä ostetaan paljon – laatu, jota ulkomailta harvoin löytää. Suomalaiselle kelpaa vain paras: kermajäätelöä sen olla pitää. Euroopassa yleisellä tasolla kasvirasvajäätelö on suositumpaa, ja suosituimmat jäätelömaut ovat erilaisia. Erilaiset kahvimaut, kuten mocca ja tiramisu, ovat suuressa suosiossa muualla Euroopassa. Kokonaisuudessaan makuvalikoima on ulkomailla yleensä pienempi, ainakin markettivalikoimassa. Eurooppalaiset matkailijat hämmästyvätkin usein Suomen ruokakauppojen valtavien jäätelövalikoimien äärellä.

Litra ruokakaupasta, pikkujätskit kioskilta

Niin Suomessa kuin Euroopassakin suurin osa jäätelöstä ostetaan perhepakkauksissa marketeista ja ruokakaupoista. Suomessa erityisesti kesällä jäätelöä ostetaan myös kertapakkauksina ruokakaupasta – asia, joka monista muista Euroopan maista puuttuu kokonaan. Yksittäispakattuja jäätelöitä ei ole tarjolla esimerkiksi Espanjassa lainkaan, sillä tällaista jäätelöntarvetta varten suunnataan jäätelökioskille tai jäätelöpuotiin, joita kesällä on katukuvassa runsaasti. Monipakkauksia on kyllä tarjolla ja kaupasta voi napata mukaansa esimerkiksi kuuden jäätelöpuikon tai -tötterön pakkauksen, mutta yksittäisjäätelön syöminen kotimatkalla näyttäisi olevan kulttuurisidonnainen juttu. Suomessakin jäätelökioskit ovat suosiossa, mutta lumisen talven vuoksi ne häviävät katukuvasta syksyn tullen ja palaavat vasta ensimmäisten lämpimien ja aurinkoisten päivien valjetessa. Suurin osa suomalaisten syömästä jäätelöstä ostetaan kuitenkin ruokakaupoista.

Jäätelö on suosittu kesäherkku

Jäätelöäkin suositumman kesäruuan palkinnon saa..

Vaikka jäätelöä syödään kasapäin erityisesti kesällä, yllättäen jäätelö ei olekaan suomalaisten kaikkein suurin kesäherkku. Suomalaisen Työn Liiton tilaamassa Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksessa, johon vastasi 1032 15-79 -vuotiasta suomalaista, selvisi, että kaikkein eniten suomalaiset rakastavat kotimaisia mansikoita (26% vastaajista). Toiseksi sijoittuivat uudet perunat (25% vastaajista) ja kolmannella sijalla vihdoin komeilee jäätelö (12% vastaajista). On tosin kyseenalaista, kuinka tämä tilasto vastaa koko Suomen mielipidettä, sillä vastaajien määrä ei ollut kovin suuri verrattuna Suomen asukaslukuun. Muita kesäsuosikkeja olivat grillattu liha, muurinpohjaletut, kesäkasvikset, vadelmat, grillimakkara sekä herneet.?