Kokkaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta sen oppiminen vaatii hieman maltillisuutta ja perustietoja ruoanlaitosta ennen kuin aloittaa. Tärkeässä osassa ovat myös oikeanlaiset välineet kokkaamiseen, mutta niidenkään ei tarvitse olla kaupan kalleimpia eikä ole välttämätöntä ostaa koko arsenaalia kerralla. Aloittelijan on järkevintä aloittaa perusruoista ja taitojen kehittyessä voi myös siirtyä hieman monimutkaisempiin resepteihin.

Ruoanlaitossa mittasuhteiden noudattaminen ei ole yhtä tärkeää kuin leipomisessa. Aloittaessa kuitenkin keittokirja tai reseptin tarkka seuraaminen auttaa onnistumisessa. Ohjeet ovat usein viittauksiltaan suuntaa antavia, mitä määriin tulee. Maistelu on siis avain onnistumiseen. Kokkaamisen oppinen on ikään kuin pelin ja tämän strategian sisäistämistä. Pikku hiljaa syvemmälle pureutuen voi harjaantua vaikka millaiseksi mestariksi.

Helppoja vinkkejä kokkaamisen aloitukseen

Perusruoanlaiton aloitukseen tarvitaan aluksi muutamia välineitä, että päästään alkuun. Kannattaa sijoittaa muutamaan sekoituskulhoon, hyvään veitseen, kattilaan, paistinpannuun, mittasarjaan, uunivuokaan ja leikkuulautaan. Näillä pääsee jo pitkälle. Keittiövälineiden oikea valinta on yhtä tärkeää kuin erilaisten pelien pelisysteemi, ilman tätä perustaa on vaikea muodostaa toimivaa kokonaisuutta. Perustan ollessa kunnossa, on aika ottaa seuraava askel.

Aloittelijan on suotavaa aloittaa helposta perusreseptistä, kuten vaikka makaronilaatikosta ja edetä taitojen kehittyessä. Ystävän kanssa kokkailu voi myös antaa lisäinspiraatiota kokkaukseen ja toiselta voi aina oppia hyviä vinkkejä ja nähdä käytännössä, kuinka toimia keittiössä oikeaoppisesti. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja virheillekin on annettava varaa. Kantapään kautta sitä viimeistään oppii.

Apua kokkauskursseilta

Mikäli kokkauksen opetteluun haluaa panostaa enemmänkin, on vaihtoehtona osallistua kokkauskurssille. Näitä on tarjolla lukuisia, ja esimerkiksi kansalaisopisto tarjoaa hyviä kursseja huokeaan hintaan. On myös hyvä muistaa, ettei kaikkea tarvitse valmistaa itse aina nollasta alkaen, vaan voi käyttää ainakin silloin tällöin apuna puolivalmistettuja ruokavalmisteita ja näin ollen voittaa aikaa kiireen keskellä.

Nykytekniikan kehityttyä myös moni sosiaalinen media on pullollaan erilaisia reseptejä ja videoita. Tekiessä sitä viimeistään oppii. Täytyy vain löytyä ripaus tiedon nälkää, aikaa ja halua oppia sen jälkeen, kun keittiön perustarvikkeet ovat hankittuina. Nälkä saattaa jopa kasvaa syödessä, ja lopulta voi vaikka suurempikin palo syntyä ruoanlaittoa kohtaan taitojen pikkuhiljaa kehittyessä.