Tärkeä osa terveellistä syömistä on nauttia herkullisista metsän antimista, joita kotimaan jylhät viheralueet meille tarjoavat. Keräämisessä on monia positiivisia sivuvaikutuksia, joissa kerromme tässä tulevassa artikkelissa. Lisäksi voit säästää merkittävästi rahaa keräämällä itse omat marjasi.

Mitä voi kerätä?

Suomen metsissä on uskomaton määrä kerättävää. Uskaliaimmat lähtevät keräämään pakurikääpää kuivattaakseen sitä ja tehdäkseen teetä, jonka on arvioitu olevan nuorekkuuden lähteenä. Toinen eksoottinen keräilykohde ovat korvasienet, joita käsitellessä täytyy tosin olla varovainen – sieni on myrkyllinen, jos sitä ei keitä tarpeeksi huolella.

Tavanomaisimpia keräiltäviä ruoka-aineita ovat mustikka, vadelma, puolukka sekä suppilovahverot ja erilaiset tatit. Kaikki nämä edellä mainitut lajikkeet ovat yleisiä metsissämme ja turvallisia syötäviä. Monet tekevät pidempiä korjuumatkoja Lapin metsiin, joissa on mahdollisuus saada hillaa.

Omavaraistaloudessa eläminen

Jokainen tuntee varmasti ainakin yhden henkilön, joka nauttii metsässä kulkemisesta sekä erilaisten metsän antimien keräämisestä. Joissain ääritapauksissa on mahdollista, että ihminen elää kokonaan omavaraistaloudessa – hän hakee metsästä mehuiksi ja hilloiksi valmistettavat marjat ja sienet, kasvattaa itse juurekset ja yrtit sekä metsästää riistaa tai kalastaa. Näin ollen ruokakulut jäävät hyvin pieneksi, sillä kaupasta ei juuri tarvitse hakea mitään.

Metsän antimissa on kaksi poikkeuksellisen vahvaa seikkaa, jotka puoltavat niitä. Toinen niistä on ilmaisuus. Omat ruuat keräämällä säästää merkittävästi rahaa, jotta ei tarvitse ostaa samoja tuotteita kalliilla esimerkiksi torilta tai kaupan hyllyiltä. Vieläkin keskeisempi seikka piilee niiden terveellisyydessä – erityisesti mustikat ovat todellisia vitamiinipommeja, joita eivät kaupassa myytävät lisäravinteet pysty haastamaan. Lisäksi sienet ovat täynnä terveellistä D-vitamiinia, joka on erittäin tärkeää kivennäis- ja hivenaineiden imeytymiselle.

Tee telttaretki metsään

Jos poimiminen tuntuu tylsältä tai uuvuttavalta, kannattaa tehdä matkasta huomattavasti hauskempi. Se onnistuu monella helpolla tavalla. Hyvä vaihtoehto on ottaa mukaan teltta ja yöpyä siellä marjojen ja sienten poimimisen yhteydessä. Illan tullessa voi kurkistella tähtiä tai vaikkapa pelata huvikseen mobiilikasinolla, josta voit lukea lisää täältä.

Harva asia peittoaa sitä tunnetilaa, kun pääsee aamulla heräämään raikkaaseen ilmaan ja nauttia itse kerätyistä antimista. Telttaretki tekee matkasta todella paljon hauskemman! Tutkimuksissa on myös todettu, että metsässä oleminen parantaa henkistä hyvinvointia.

Hanki poimijakortti

Mikäli innostut kovasti sienien ja marjojen keräämisestä, kannattaa sinun harkita poimijakortin hankkimista. Sen avulla on mahdollista myydä itse keräämiä tuotteita eteenpäin kaupalliseen tarkoitukseen. Kortin päämääränä on varmistaa, että kerääjä itse tunnistaa luotettavasti keräämänsä lajikkeet, jottei esimerkiksi ikäviä myrkytystapauksia pääse syntymään.