Monelle suomalaiselle Euroopan mielenkiintoiset ruokakohteet ovat tulleet tutuiksi matkaillessa tai jopa kotimaassa, sillä siirtolaisuus on mahdollistanut sen, että ihmiset liikkuvat paikasta toiseen ja perustuvat ravintoloita muuttaessaan. Tämä muutos takaakin sen, miten kansalliset herkut nousevat kansainvälisellä tasollakin suosikiksi.

Monelle ravintolan perustaminen on tapa luoda itselleen töitä, jotta vakituinen taloudellinen tulo tuo leivän perheelle pöytään. Ilmiö on nähtävissä myös matkaillessa, sillä turistit haluavat ennakkoluulottomasti tutustua paikallisiin herkkuihin ja kokea uusia makuja, joita ei välttämättä kotona pääse syömään. Tällaisia ruokaelämyksiä onkin hyvä muistella jälkikäteen samalla, kun muistelee loman riemua ja positiivista sekä rentoa tunnelmaa.

Lähes jokainen suomalainen on tutustunut etelä-eurooppalaiseen ruokakulttuuriin, ja kotimaassa onkin lukuisia italialaisia ja ranskalaisia ravintoloita. Monet ovat voineet piipahtaa myös tapas-kulttuuriin painottuvissa espanjalaisissa ruokapaikoissa, joita Suomesta löytyy. Romanialaisia ravintoloita ei ainakaan Suomesta kuitenkaan vielä löydy, joten kyseisestä kulttuurista kiinnostuneet voivat tehdä makumatkoja paikan päälle, sillä se ei ole kansainväliselläkään tasolla kovinkaan tunnettua. Suoria lentoja ei Helsingistä käsin löydy, mutta matka taittuu nopeasti esimerkiksi Keski-Euroopan kautta yhdellä tai kahdella välilaskulla 5-6 tunnissa.

Romania on halpa maa makumatkailuun

Oletko tutustunut Romanian ruokakulttuuriin?

Vaikka Romania onkin kuulunut EU-alueeseen yli 10 vuotta, ei siitä ole ainakaan toistaiseksi tullut vielä suomalaisten suosikkikohdetta. Matkailijoilla olisi kyllä syytä pyörähtää paikan päällä, sillä hintataso on hyvinkin kohtuullinen etenkin läntisempään Eurooppaan verrattuna. Maukkaan ateriakokonaisuuden saa pöytään kannettuna erittäin edullisesti.

Romanialaiset ruuat ovatkin saaneet paljon vaikutteita läheisiltä naapurimailta. Makuja tulee muun muassa Turkista, Venäjältä sekä Aasiasta. Ruoka on kaiken kaikkiaan konstailematonta, ja lihaa käytetään runsaasti osina ruokia. Monet ruokalajit myös uppopaistetaan, joten kaloreista ei missään nimessä tingitä. Useimpien aterioiden yhteydessä tarjotaan paikallisten keskuudessa suosittua maissimuhennosta, joka eroaakin poikkeuksellisesti esimerkiksi suomalaisista ruokalajeista. Paikalliset suosivat mielellään myös romanialaista makkaraa sekä muita hyvin lihapitoisia ruokia, joita tasapainotetaan sitten kevyemmillä kasviksilla.

Maista paikallisia viinejä

Oletko tutustunut Romanian ruokakulttuuriin?

Romaniassa on myös eläväinen viinikulttuuri. Maassa käydessä kannattaakin ehdottomasti tehdä tuttavuutta paikallisiin viineihin, joita saa erittäin edullisestikin. Niitä on ainakin toistaiseksi mahdotonta saada Suomesta, joten mieleinen maku kannattaa ehdottomasti kirjoittaa ylös ja parhaassa tapauksessa koittaa tuoda matkalaukussa takaisin kotiin. Muussa tapauksessa voi käydä niin, että kyseinen maistelukerta jää viimeiseksi.

Romanialaiset viinit ovat kohtuuhintaisia, sillä punaviiniä voi parhaassa tapauksessa saada jopa 3-4 eurolla. Hinta onkin siis erittäin kilpailukykyinen muuhun eteläiseen Eurooppaan nähden.