Suomessa eletään aikaa, joka tulee määrittämään yhteiskuntamme tulevaisuuden suunnan. Emme ole vieläkään toipuneet viimeisimmästä talouskriisistä, eivätkä valtiomme päätökset ole edesauttaneet kriisin päättymistä. On olemassa kuitenkin yksi tekijä, tai ryhmä tekijöitä, jotka voivat vielä pelastaa meidät pulasta. Vastaus ei löydy Arkadianmäeltä tai muista byrokraattien toimistoista. Päinvastoin ainoa tie Suomen talouden pelastamiseksi tulee Suomen pientuottajilta.

Talouskasvun A & Ö

Talous ei kasva valtion kulutuksen tai julkisen sektorin investoinnin avulla. Nimittäin yksi valtion käyttämä euro on yksi euro vähemmän yksityiseltä sektorilta. Mitä enemmän Suomen valtion kulutus kasvaa, sitä enemmän köysi kaulassamme kiristyy. Talouskasvu tapahtuu yksilöiden ideoiden ja toteutuksen kautta. Täten pienyrittäjyyden roolia ei saa väheksyä koska uudet työpaikat luodaan yleensä nimenomaan pien- ja keskisuurten yritysten kautta. On sanomattakin selvää, että valtion työntekijät eivät ole netto-työntekijöitä sillä heidän palkka otetaan yksityiseltä sektorilta. Toisin sanoen jonkun pitää ensin luoda jotakin, mistä valtio maksaa palkan julkisen sektorin työntekijöille. Valitettavan usein tämä ”jokin” tulee pientuottajilta.

Vähemmän sääntelyä, kiitos

Oletko koskaan miettinyt miksi Suomen suurimmat yritykset eivät laita kampoihin valtiovallan ikuiselle sääntelylle? Vastaus on varsin yksinkertainen. Suurilta yrityksiltä löytyy enemmän resursseja noudattaa uusia sääntöjä. Sama ei päde pieniin yrityksiin. Ja mikä parasta suurien yrityksien kannalta, sääntelystä koituvien kustannuksien hinta pitää huolen siitä, että suurien markkinajohtajien asemasta nauttivien yrityksien ei pidä pelätä kilpailua.

Pientuottajien kapitalismi

Suomessa tarvitaan enemmän vapaita markkinoita, joiden avulla pienet yritykset voivat kilpailla ”isojen poikien” kanssa rehdisti. Innovaatiot eivät synny monopolien kautta, sillä markkinajohtajien ei tarvitse kilpailla, eikä siten kehittää omia tuotteita. Ja mikä parasta kuluttajien kannalta, mitä enemmän kilpailua sitä enemmän valinnanvaraa ja täten hintakilpailua. Oletko koskaan miettinyt miksi Suomessa on korkea hintataso? Koska pientuottajia rangaistaan ikuisten sääntöjen ja byrokratian kautta. Innovaatio syntyvät jonkin pienyrittäjän autotallissa tai nuoren energisen henkilön ideoiden kautta. Ne eivät synny valtion kehityskeskuksissa tai eduskunnan istunnoissa.

Arki on haastavaa

Pienyrittäjän arki ei ole ruusuista. Sillä aina kun jokin pienyrittäjä menestyy, valtio pitää huolen, että siitä rangaistaan korkean verotuksen kautta. Miksi siis ihmisten pitäisi vapaaehtoisesti yrittää ja luoda vaurautta? Jos vaihtoehtona on valtion suojatyöpaikka ilman vastuunkantoa, miksi ihmettelemme, että Suomesta ei löydy yrittäjähenkeä tai riskinottohalukkuutta? Miksi Suomesta ei tule Steve Jobsin tai Bill Gates tapaisia menestystarinoita? Onko syy suomalaisten luonteessa vai yhteiskuntarakenteessa? Eikö Baccaratin strategia sopisi sovellettavaksi tähän liiketoimintaan – osan voi jättää onnen varaan?