Kaikkein edullisin ja terveellisin tapa säästää rahaa ruokaostoksissa on hyödyntää Suomen upean luonnon tarjoamien sesonkien vaihtelua. Erilaiset vuodenajan mahdollistavat, että ihminen voi löytää mitä upeampia ruokamakuja, joihin ei varmasti vaihtelemisen ansiosta pääse kyllästymään. Tämä ilmiö on myös luonnon kannalta hyödyllistä, sillä ruokaa ei tarvitse esimerkiksi juuressesonkina tuoda rahtilaivoilla toiselta puolelta maapalloa.

Hyödynnä satokauden vinkit

Sesongin mukainen syöminen

Myös suuremmat vähittäiskaupat ovat lähteneet mukaan tähän trendiin. Ne haluavat tuoda esillepanossaan ilmi, miten ihmisillä on mahdollisuus syödä kauden mukaisesti. Asia on erittäin hyvä monien kannalta, sillä yksittäinen kuluttaja voi luontoystävällisen valinnan lisäksi säästää selkeää rahaa. Sesongin kasvikset ovat edullisia, joten päätöksen tekeminen näkyy myös loppulaskussa – tämä on erinomainen asia kuluttajan kannalta. Lisäksi paikalliset maanviljelijät saavat tuloja, sillä kauden mukainen lähituotanto tulee alueen pelloilta ja tukee paikallista elinkeinoelämää.

Kokeile rohkeasti uusia reseptejä

Parasta sesongin mukaisessa syömisessä on, että siinä voi saada mitä uskomattomia makuelämyksiä! Jos kuluttaja kokeilee rohkeasti mitä erilaisia makuyhdistelmiä, on mahdollista päästä kokemaan yllättäviä variaatioita, joita ei muussa tapauksessa olisi tullut kokeiltua. Omat makuhermot tottuvat uusiin makuihin ja oppivat omaksumaan uusia variaatioita perinteisestä ruuasta.

Makuyhdistelmien tarjoaminen on tärkeää erityisesti pienille lapsille, jotta he tottuvat ja oppivat syömään vitamiinipommeja ja muita terveellisiä makuja. Esimerkiksi punakaalia voi kokeilla tarjota makeampien lisukkeiden kanssa tai vaikkapa höyrytettynä. Kaalit ovat äärettömän terveellisiä ja jo nuorella iällä opitut makuelämykset takaavat, että ne säilyvät mukana myös vanhempana. Näin ollen saa yhdistettyä monta hyödyllistä asiaa pelkästään kotimaisia tuoreita ainesosia syömällä.

Trendi hyödynnetään myös ravintoloissa

Sesongin mukainen syöminen näkyy myös fine dining -ravintoloissa. Kaikkein muodikkaimmat paikat eivät välttämättä luo enää ruokalistoja kovinkaan pitkäksi aikaa, vaan ne haluavat keskittyä tuoreisiin ainesosiin ja tarjota mahdollisimman maukkaita raaka-aineita. Näin ollen ruokalistaan ei välttämättä pääse tutustumaan etukäteen, vaan päivän tai viikon annokset kerrotaan vasta paikan päällä. Tämä asia takaa myös sen, että ravintolakävijä saa elämyksen – koskaan ei voi etukäteen tietää, mitä lautaselle saa. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi haistella kansainvälisempiä vesiä tämän muodikkaan ilmiön kohdalla – majoitu Turkissa ja tutustu, miten tässä ruokakulttuurissa tunnetussa paikassa käsitellään sesongin mukaisia raaka-aineita.

Jos tarkoituksena on matkustaa pienemmällä budjetilla, on hyvä idea katsastaa esimerkiksi Turussa ja pääkaupunkiseudulla löytyvät ravintolat. Hyvä esimerkki on Kaskis, jossa tarjolla oleva maistelumenu noudattaa sesongin tuoreita ainesosia.