Sokerin alkuhistoriasta on vaikeaa tietää paljoakaan varmasti, mutta sen verran on todistettu, että sokeriruokoa, joka on peräisin Tyynenmeren saarilta, on nautittu siellä sellaisenaan jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Sieltä sokeriruoko löysi tiensä Indus-joen laaksoon, jossa sitten Aleksanteri Suuri löysi sokeriruokopellon noin 300 eaa. ja toi tämän uuden makean kasvin mukanaan Eurooppaan. Amerikkaan sokeri sitten tuli Kolumbuksen matkassa.

Täällä Pohjolan kylmyydessä ei vaativan sokeriruo’on viljely onnistunut, mutta onneksi sen tilalle saatiin sokerijuurikas. Ja kun siitä opittiin jalostamaan sokeria, saatiin uusi makeutusaine myös tänne pohjoiseen.

Alussa sokeria käytettiin vain lääkkeeksi, mutta sen saannin helpotuttua ja hinnan laskettua siitä alettiin valmistaa karamelleja ja suklaata ihmisten iloksi.

Sokerin nykykäyttö

Sokeria on nykyään demonisoitu, ja sen on todettu olevan yhteydessä hampaiden reikiintymiseen ja muihin kehon sairauksiin. Ongelma ei kuitenkaan ole ihmisten yletön karkinsyönti, vaan piilosokeri. Sokeria löytyy nykyään kaikista valmisruuista, jugurtista ja jopa leivästä. Välillä tuntuu, että pitää lukea jokainen tuoteseloste huolella, jotta ei ylisokeroi kehoaan ruualla.

Sokerista on moneksi

Sokeri virtuaalimaailmassa

Sokerista voi nauttia myös netissä, sillä monet karamellit ja makeat leivonnaiset ovat löytäneet tiensä netin kolikkopeleihin. Katso täältä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota kasinoa valitessa. 

Esimerkiksi Candy Cottage ottaa inspiraationsa Hannu ja Kerttu-sadusta ja noidan piparkakkutalosta, Fruit vs.Candy-pelissä kiekoilla pyörivät sekä makeat karkit että hedelmät, Sweets & Spins-pelissä taas silmissä vilahtelevat herkulliset leivonnaiset ja Candy Bars-pelissä iloiset, myrtyneet ja yllättyneet karamellit tuovat pelaajalle voittoja. Herkullinen VIP-bonus siivittääkin pelaajan entistäkin vauhdikkaampaan alkuun!

Vaihtoehtoisia sokerin käyttötapoja

Sokeri on herkullista karamelleissa ja erityisesti yhdessä kaakaopapujen kanssa, suklaalevyn muodossa. Sokerista on kuitenkin moneksi, ja jotka näistä käyttötavoista saattavat jopa yllättää:

  • Kukat pitävät sokerista

Jos haluat pitää leikkokukat tuoreina pitempään, lisää kukkavaasiin 2-3 ruokalusikallista sokeria. Sokeri antaa kukille ravintoa, ja jos haluat pitää bakteerit ja homesienet kurissa, lisää veteen vielä pari ruokalusikallista väkiviinaetikkaa.

Tämä sokeria, etikkaa ja lämmintä vettä sisältävä sekoitus auttaa myös puutarhan kukkia, sekoita vain edellä mainittuja suhteessa 3:2:1 ja levitä kukkien juurien ympärille.

  • Sokeri poistaa hajut

Sokeri poistaa myös ikävät hajut imemällä ne itseensä. Annostele noin teelusikallinen sokeria vanhan termoskannun tai ruokapurnukan pohjalle ja anna vaikuttaa yön yli. Kaada sokeri pois, pese ja huuhtele.

  • Sokeri auttaa rasvan poistossa

Jos vaatteeseen tai pöytäliinaan tulee rasvatahra, tee sokerista ja vedestä tahna ja anna sen vaikuttaa noin tunnin ajan. Huuhtele ja pese normaalisti.

Jos kädet ovat rasvaiset tai öljyiset, niin lisää hieman sokeria ja sen jälkeen saippuaa ja vaahdota kunnolla.

Tuo sokeritahna-niksi sopii muuten myös ruohotahroihin vaatteissa. Anna taas vaikuttaa tunnin verran ennen pesua.

  • Sokeri kuorintavoiteena

Sekoita sokeria manteli-tai oliiviöljyyn ja poista sekoituksella kuolleet solut iholtasi. Voit myös tehdä kuorinnan sekoittamalla sokerin sitruunamehuun.