Hyvän ruoan kruunaa hyvä kastike. Huolella tehty ja hyvin maustettu kastike antaa ruoalle paitsi makua ja näköä, myös omanlaisensa tekstuurin eli vaikuttaa siihen, miltä ruoka tuntuu suussa. Itse tekemällä saa taidoista riippuen juuri haluamaansa kastiketta joka täydentää hyvin aterianautintoa. Kaikille ovat varmasti tuttuja peruskastikkeet, kuten ruskea kastike ja erilaiset tomaattikastikkeet. Ruskea kastikehan on pohjana monissa jauheliharuuissa, kuten jauhelihakastikkeessa sekä lihapullakastikkeessa. Yksinkertainen valmistus ja perusmausteet, eli sipuli, suola ja pippuri, tekevät ruskeakastikkeesta maittavaa perusruokaa, jota voi yhdistellä maun antajan moniin eri ruokalajeihin. Toinen jokamiehen peruskastike ja arjen herkku ovat makkarakastike tai nakkikastike, riippuen kumpaa makkaraa siihen käytetään. Hieman pirteyttä siihen saadaan lisäämällä ketsuppia ja vaikkapa suolakurkkua, jolloin sitä usein kutsutaan makkarastroganoffiksi. Varsinainen stroganoffhan on ruskeakastikepohjainen ruokalaji, jossa käytetään lihaa ja muiden mausteiden lisäksi suolakurkkuja.

Pastaruokien herkkukastikkeet

Täydennä annosta itsetehdyillä kastikkeillaVälimeren keittiö alkaa olla tuttu jokaiselle suomalaiselle. Pizza ja spagetti kuuluvat ruokavalioon niin hienommassa ravintolassa kuin ruokatavarakaupan eineshyllyssä. Valmiita kastikepohjia on saatavilla monen laisia, mutta niin tässä, kuin muussakin ruuan laitossa parhaan lopputuloksen saavuttaa yleensä itse tekemällä huolella valituista tuoreista raaka-aineista. Tarvittavia mausteitakin löytyy nyt melkein joka kaupan hyllystä, ruukkuyrtit ja muut tuoreet vihannekset kruunaavat kastikkeen maut. Italialaiset kastikkeet ovat hyvin usein tomaattipohjaisia ja makuvaihtelua niihin saadaan käyttämällä erilaisia yrttejä tai vaikkapa juustoa. Kermainen tagliatelle taas saa veden herahtamaan kielelle. Italialainen keittiö ei myöskään kursastele voin ja oliiviöljyn tai kerman käytössä, näillä tehdään gourmet -tason kastikkeet.

Aasian maut

Orientaalisia makuja on alkanut myös tulle meillekin lisääntyneen matkailun ja ihmisten liikkuvuuden myötä. Kiinalaiset ruoat kastikkeineen ovat kuin uusi maailma, jota kannattaa estottomasti tutkia. Niiden valmistaminen ei kuitenkaan ole ruskeakastikkeeseen tottuneelle keittäjälle niinkään yksinkertaista. Mutta rohkeasti kokeilemalla onnistuu. Toinen Aasian ruokaparatiisi on Thaimaa. Tuliset chilikastikkeet ja hyvät curryt kuuluvat thaimaalaiseen menuun. Thaimaalaisessa ruoan laitossa käytetään hyvin paljon erilaisia valmiita kastikkeita, tavallista suolaa esimerkiksi harvemmin. Sitruunaruoho ja tuore inkivääri sekä kookosmaito sen sijaan ovat perustarvikkeita. Kastikkeisiin saadaan makua myös käyttämällä erilaisia yrttejä, joita löytyykin lähes lukematon määrä. Thaimaalainen tarjoilee kastikkeet eri astioissa ja useimmiten niitä syödään dippaamalla esimerkiksi lihansuikaleet tai vaikkapa katkaravut mausteiseen kastikkeeseen. Aitoon thaimaalaiseen ruokaan kuuluu kuitenkin chili, niin myös kastikkeisiin. Aasialaisia elintarvikekauppoja alkaa myös olla meilläkin lähes joka kaupungissa, joten aitojen raaka-aineiden käyttö on mahdollista.

Salaattien maustajat

Salaattikastikkeita löytyy myös monenlaisia. Valmiiden salaattikastikkeiden valikoima kuuluu jokaiseen elintarvikekauppaan. Itse tekemällä löytyvät kuitenkin parhaat ja täyteläisimmät maut. Netistä löytyvät ohjeet, kuinka tehdä vaikkapa sinappinen salaattikastike tai Rhode Island kastike. Valmiina ostettujen salaattikastikkeiden maku on usein hyvinkin etikkainen, sillä etikalla varmistetaan osaltaan tuotteen säilyminen pitkään myyntikelpoisena. Itse tekemällä voi valmistaa salaattikastikkeen, jossa maku tulee muusta kuin säilöntäaineista ja omatekemä salaattikastike nostaa salaatin makua uusiin sfääreihin. Balsamico ja oliiviöljypohjainen yrteillä maustettu salaattikastike sopii erinomaisesti vaikkapa katkarapusalaattiin. Itsetehty salaattikastike tekee salaatista myös lapsille mieluisaa syötävää, koska mausteiden määrää voi itse lisätä tai vähentää syöjien maun mukaan.