Vegaanius on läntistä maailmaa yhä laajemmin valtaava suuntaus, jonka harjoittajat eivät syö tai käytä lainkaan eläinperäisiä tuotteita. Tämä tarkoittaa muun muassa nahkaa, lihaa, kananmunia ja maitotuotteita kuten juustoa, jugurttia ja jäätelöä. Niin, jäätelöä. Vegaaneillekin saapuu kesä joka vuosi, mutta kuivin suin ei vegaaninkaan tarvitse viettää kesäänsä, sillä kaupoista löytyy nykyisin monia vegaanijäätelövaihtoehtoja. Vegaanijäätelö on jäätelöä, joka on valmistettu käyttäen vain kasviperäisiä ainesosia. Vegaanijäätelöstä puuttuvat siis kokonaan maito, kerma, kananmunat ja muut tyypillisen jäätelön valmistuksessa käytettävät eläinperäiset ainesosat.

Enemmän kuin Tofuline

Suomen tunnetuin vegaanijäätelömerkki on Tofuline. Tofulinen valmistamaa soijapohjaista jäätelöä on ollut tarjolla jo pitkään ennen varsinaista vegaanivillitystä. Jäätelöä saa muutamassakin eri maussa: kauppojen hyllyillä on nähty ainakin mansikkaa, vaniljaa, suklaata sekä päärynää, vaikka Ruotsin puolella valikoimiin kuuluu myös mustikka. Tuutti- ja puikkomakuvalikoima on huomattavasti pienempi. Toinen tunnetuimmista vegaanijäätelöistä on R-Ice, Ingmannin valmistama riisijäätelötuutti, joka on myös gluteeniton. Makuna vanilja.

Vegaanijäätelöt

Tämän päivän vegaanijäätelövalikoima ei suinkaan jää näihin kahteen, vaan kilpailijoita on tullut viime vuosien mittaan runsaasti. Esimerkiksi ruotsalainen Oatly on tullut suomessa erittäin suosituksi kaurapohjaisilla jäätelöillään sekä maidoillaan. Oatlyn jäätelöä on tällä hetkellä saatavilla vain paketeissa. Makuina ovat mansikka, vanilja sekä suklaa. Hurjan suosion nopeasti kasvattanut Kolmen Kaverin -jäätelö valmistaa myös kahta vegaanijäätelöä kookospohjalla. Makuina ovat piparminttu-suklaa sekä suklaa-pähkinäkinuskikastike. Uusimpana tulokkaana vegaanijäätelöihin ovat Tötterön maidottomat jäätelöt, joissa makuina ovat omena-kaneli sekä vadelma-chili. Näiden lisäksi Unileverin omistama Ben & Jerry’s valmistaa vegaanijäätelöä neljässä eri maussa, joita odotetaan saapuvaksi myös Suomen markkinoille piakkoin.

Ulkomaillakaan vegaanijäätelöstä ei ole puutetta

Suomi ei toki ole ainut maa, missä vegaanius on muodissa, vaan päinvastoin: ilmiö on rantautunut Suomeen alunperin muilta mailta. Monien ulkomaalaisten vegaanijäätelömerkkien jäätelöä myydään jo Suomessakin, mutta monet jäävät maisteltaviksi vain matkailijoille. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vegaanijäätelötarjonta on noin kymmenkertainen suomalaiskauppojen tarjontaan jo makujensa puolesta. Jäätelöissä on toinenkin ero: vaikka Suomen jäätelöaltaisiin on viimeaikoina ilmestynyt myös muita kuin soijapohjaisia vegaanijäätelöitä, on Yhdysvaltojen vegaanijäätelövalikoimassa paljon monipuolisempaa tarjontaa. Esimerkiksi Luna&Larry’s Coconut Bliss on nimensämukaisesti valmistettu kookosmaitopohjaan. So Delicious Dairy Free -jäätelömerkki taas valmistaa jäätelöä lukuisiin eri maitopohjiin, kuten cashewmaitoon, soijamaitoon sekä kookokseen. Tunnettu mantelimaidonvalmistaja Almond Dream valmistaa myös Yhdysvalloissa myytäviä jugurttia ja jäätelöä. Jotkut jäätelöt käyttävät myös lukuisia eri maitoja pohjissaan.

Iso-Britanniassakin on tarjolla lukuisia vegaanijäätelöitä. Erityisesti lontoolaisista ruokakaupoista voi löytää paikallisten tuotemerkkien valmistamaa jäätelöä ja usein kaupoilla on myös kaupan oman merkin valmistama vegaanijäätelö tuotevalikoimissaan. Esimerkiksi Tescon Free From -valikoimiin kuuluu Strawberry and Vanilla -jäätelötötterö. Erikoisempaa jäätelöä etsivän kannattaa kokeilla Booja-Booja Hunky Punky -jäätelöä, jota voi ostaa Whole Foods Market -luomukaupasta sekä joistakin Waitrose-liikkeistä. Tämä jäätelö on valmistettu cashew-pohjaan. Yleisimmät vegaanijäätelöpohjat Iso-Britannian tuotteissa ovat soija, kookos sekä cashew.?